Bijzondere geboorte

Geplaatst: 19/08/2013 in Algemeen

Op donderdag 13 juni 2013 was er een bijzondere geboorte in Burgers’ Zoo. Iedereen heeft dat een dag later vast meegekregen. Er was veel media aandacht. De reden: het is zeldzaam dat een gorillatweeling wordt geboren. Nog zeldzamer is dat de moeder van de Arnhemse tweeling de tweeling zelf groot brengt. Bij de voorgaande gorillatweelingen in gevangenschap wereldwijd was dat niet het geval. Later meer daarover.

De moeder van de tweeling is de ervaren N’Gayla. Dit was voor haar de vierde bevalling. Haar eerste kind, een dochter, genaamd N’Yaounda, kwam op 5 februari 2001 ter wereld. Sinds 1 november 2008 woont zij in Budapest. Zij heeft zelf ook al een zoontje, genaamd Bongo, geboren op 5 januari 2010.

Het tweede kind van N’Gayla is geboren op 1 februari 2005. Het is ook een meisje en ze heet N’Aika. N’Aika woont nog altijd in Burgers’. Normaal gezien gaan meisjes rond 7 à 8 jaar hun geboortegroep uit, omdat ze dan vruchtbaar raken. Helaas waren ze met N’Aika te laat en zij is dan ook op dit moment (augustus 2013) hoogzwanger. Het gevolg is dat ze dus nog langer in de groep zal blijven (of het moet misgaan met de bevalling neem ik aan).

Dan leeft er nog een dochter van N’Gayla in de groep. Dat is N’Washi, geboren 25 augustus 2009. Net als N’Aika en de tweeling is de huidige zilverrug Bauwi de vader. Volgens het officiële stambook 2012 (en oudere versies) is de vader van de eerste dochter van N’Gayla Gorgo. Aangezien dat ook N’Gayla’s vader is, zou dat incest betekenen. Iets wat bij gorilla’s in het wild ook wel eens voorkomt, maar in dierentuinen zou dat vermijden moeten worden. Maar goed, of het klopt dat Gorgo de verwekker is van N’Yaounda en niet ook Bauwi (die tegelijkertijd in de groep leefde en ook geslachtsrijp was) daar wordt door sommige gorillaliefhebbers aan getwijfeld. Volgens een Hongaarse gorillaliefhebber zou er DNA-tests zijn waaruit blijkt dat Bauwi de vader is van N’Yaounda. Ik begrijp persoonlijk niet waarom dan Gorgo in het stamboek vermeld staat. Tot en met 2005 stonden er bij een aantal Arnhemse gorilla’s “UNK” (unknown = onbekend) in de stamboeken. Vanaf 2006 staat bij al die waar eerst “UNK” stond, Gorgo ingevuld als vader.

Maar goed, ik wijk af.

Bauwi, geboren in Apenheul op 19 juli 1989 en dus nu 24 jaar, is de vader van de tweeling en een aantal andere kinderen in de groep. Wellicht heeft hij ook zijn dochter N’Aika zwanger gemaakt, maar ook daar komt weer iets om de hoek kijken: er is nog een geslachtsrijpe gorillaman van 11 jaar in de groep. Ikzelf heb die in het verleden eens een paar keer met een vrouwtje van Bauwi zien paren en volgens een verzorger heeft hij dat ook met N’Aika gedaan. Ook niet ideaal trouwens (bloedlijntechnisch gesproken) omdat hij een kind is van Gorgo. N’Aika is een kleindochter van Gorgo.

En wederom wijk ik af.

Al snel was duidelijk dat 1 van de tweeling een jongen was en de ander een meisje. Het komt regelmatig voor in dierentuinen dat het heel lang duurt voordat het geslacht van een baby bekend is. Dit omdat moeder het heel dicht aan haar buik draagt. Aangezien ze er nu twee te dragen had, was het wellicht wat makkelijker om te zien wat voor geslacht de tweeling had.

Na enkele weken zijn de namen bekend gemaakt. Hiervoor had de dierentuin steeds per tweeling drie opties voor namen gegeven. De meeste stemmen golden. Vandaar dat het meisje N’Hasa heet en de jongen N’Kato. In eerste instantie was dat overigens omgedraaid, maar omdat N’Kato meer jongensachtig en N’Hasa meer meisjesachtig zou zijn, is dat omgedraaid.

N’Kato en N’Hasa groeien goed! Hieronder even een ‘toen en nu’ foto van ze.
Image

Ook vanaf dag 1 is er een duidelijk verschil tussen het N’Kato en N’Hasa te zien. N’Kato is bruin en N’Hasa is zwart. Vooral aan het kapsel is dat goed te zien. Vergelijk zelf maar op de foto’s hierboven.

Voor nu ook nog even een foto van pa en een foto van ma.
Image
Bauwi

Image
N’Gayla

Hier laat ik het even bij. Binnenkort meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s