Eerste verjaardag

Geplaatst: 14/06/2014 in Algemeen

365 dagen en een x aantal uren geleden waren mijn vriend en ik met ov onderweg naar Burgers’ Zoo toen ik in de trein het nieuws las over de geboorte van een gorillatweeling. Ik kan niet omschrijven wat er toen door me heen ging. Veel, waaronder ontroering. “Schat, er is een tweeling geboren” zei ik tegen mijn vriend met een brok in mijn keel (ja, best wel stom). Hij “Uh, dat gebeurt toch veel?”. Ik “Ja, maar dit is een gorillatweeling!”. Hij “Waar is die geboren?”. Ik “Waar wij nu naartoe gaan”. Ik juichte van binnen.

Die dag was super. Moeder N’Gayla liet haar baby’s veel en goed zien. Ik heb zowel die dag als de keren daarna heel wat ontroerende momenten gezien van een super trotse moeder die haar kindjes zo mooi lief had, dat het ontroerend was.

Er is veel gebeurd in een jaar. Ze zijn goed gegroeid. N’Hasa (het meisje) iets meer dan N’Kato. Dat was in het begin andersom. Ik wijt het aan het feit dat N’Kato nog heel veel aan moeder hangt. Hij is minder zelfstandig, minder ondernemend dan zijn zus. Samen zijn ze ook regelmatig vlak bij mama aan het spelen, maar N’Hasa gaat rustig een eind op pad om met anderen te chillen.

Ik geniet zo intens van die twee, maar ook vaan al hun halfbroertjes en halfzusjes. Zowel de kleintjes, als de grotere (Shaila, N’Washi en Nakou). Ook is het mooi om te zien hoe de vrouwen met elkaar omgaan. En tja, Bauwi … nu het weer mooi weer is en ze hele dagen buiten zijn, zie je hem vaak lekker liggen. Of dichtbij zijn groep, of een eind er vanaf. Ik zeg dan altijd “de zilverrug ligt leiding te geven”.

Mama N’Gayla was onderwerp van gesprek in een krantenartikel (in diverse kranten, op diverse sites) afgelopen donderdag. Quote van NOS.nl

“Een gorillamoeder in Burgers’ Zoo in Arnhem heeft een record gevestigd. Ze is de eerste gorilla in Europa die haar tweeling een jaar in leven heeft weten te houden.

Alleen in een Amerikaanse dierentuin slaagde een moeder erin om zonder tussenkomst van de dierenverzorgers zelfstandig haar beide jongen groot te brengen.

Gorillatweelingen komen zelden voor in dierentuinen. Sinds 1962 zijn er slechts tien tweelingen in Amerikaanse en Europese dierentuinen geboren. Omdat het voor de vrouwtjes een zware taak is om beide jongen goed te verzorgen, blijven die zelden in leven.”

Gisteren was dan hun eerste verjaardag. Natuurlijk was ik daarbij. Het was leuk! De gorilla’s kregen een groententaart. Hieronder een paar foto’s.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

En een filmpje -> http://youtu.be/urQA13ZMQfw
The making of the cake 😉 http://youtu.be/lrdc32r2K2M

Zoals je kunt zien, pikte Bauwi alles in. Logisch. De zilverrug kan (en zal) altijd alles opeisen. Twee van zijn kinderen (Nukta van 1 en Nakou van 4) waren stoer genoeg om aan de andere kant in het houtwerk te klimmen om zo aan wat lekkers (siroop vermoed ik) te likken. Hun moeder, vrouwtje Nimba, had het lef om wat andijvie weg te pikken. Maar dat ging wel met beleid (goed opletten of manlief niet alert genoeg was). Toen Bauwi even van de ‘taart’ wegliep, pikte ze ook twee paprika’s. De anderen moesten toezien. Gelukkig werd al snel nog door verzorgers vanaf het dak eten naar de anderen gegooid, dus niemand is wat te kort gekomen. Toen Bauwi alle paprika’s uit de taart ophad en wat andijvie oppakte en wegliep, toen kon de rest (inclusief de jarige jobjes) dichtij komen! Toen heeft iedereen wel gelikt aan het oranje spul en de andijvie die Bauwi had laten liggen is opgegeten.

Het was super om het te hebben mogen zien. Ook nog iets heel zeldzaams gezien. Gorilla’s zijn namelijk allemaal nogal hebberig als het gaat om eten. Delen doen ze niet. Maar tot mijn stomme verbazing deed een vrouwtje dat gisteren wel. Nimba. Een aantal keer gooide ze een krop andijvie naar de anderen toe. Bizar om te zien. Ik had dat van haar niet verwacht, van een ander vrouwtje ook niet (Makoua). De rest zou me minder verbaasd hebben.

Nou, dit was het wel voor nu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s