Zo, daar zijn we weer ;-)

Geplaatst: 24/09/2014 in Algemeen

Het was al weer een tijd geleden dat ik hier wat heb gepost. Filmpjes posten doe ik nog altijd wel. Ik verwijs je dan ook graag weer even naar mijn youtube kanaal. Daar komen regelmatig filmpjes te staan. Ik ben nu bezig met mijn filmpjes van een vorig bezoek, op 18 september. Daarna komen wat filmpjes van mijn meest recent bezoek, 23 september.

Foto’s maak ik niet superveel meer. De afgelopen tijd heb ik dat wel regelmatig gedaan, maar ik heb ze niet steeds op mijn flickr account gezet. Op een regenachtige dag zal ik daar toch eens mee aan de slag gaan. Lees: op regenachtige dagen zal ik daar toch eens mee aan de slag gaan 😉

Het gaat goed met de tweeling! Ze zijn nog altijd wat aan de kleine kant, maar hey, de rest hoeft de melk niet te delen 😉 N’Irale en Madiba zijn respectievelijk 10 en 11 maanden maar zijn grotere dan de tweeling. Ze zijn regelmatig samen aan het spelen en dan is het goed te zien. Dagjesmensen denken ook vaak ‘hey dat is de tweeling’, terwijl het dan Madiba en N’Kato zijn om een voorbeeld te noemen. Ze zijn zeker regelmatig samen, maar ook vaak genoeg niet (juist).

Mama heeft vaak lekker uren rust. Dan hangen ze rond bij anderen, soms zelfs bij papa. Dat is helemaal super om te zien. Zo’n enorme ‘reus’ met twee kleintjes.

‘Grote broer’ Nakou is tegenwoordig wel een boef. Hij kan een grote pestkop zijn. Pakt dan een tweeling (meestal het jochie) en gaat daar (in mensenogen) best wel grof mee om. Gelukkig kunnen gorilla’s heel wat hebben. Al moet ik zeggen dat ik wel de kriebels krijg als hij met een kleintje gaat gooien 😦 Ik heb hem dat af en toe zien doen. Die kleine probeert er dan vandoor te gaan, maar de pestkop pakt hem/haar (meestal hem dus) stevig vast. Helaas is N’Gayla vaak niet echt alert. Zo hoorde ik gisteren het jochie (ze zaten toen in het binnenverblijf, als het rustig is dan kun je daar wel eens wat horen door het glas heen) echt even schreeuwen. Mama schoot helaas niet te hulp. Gelukkig is er dan nog altijd ‘grote zus Shaila’ die pestkop Nakou dan wel eens op z’n nummer zet.

Het leuke: Nakou speelt de laatste tijd ook veel met Madiba! Dat is prachtig te zien. Madiba mag al een tijd van beschermende moeder Makoua spelen met ‘de kleintjes’, maar ‘wat groters’ mocht niet van haar. De laatste keren heb ik echter Nakou met Madiba gezien (18 september en 23 september). Daar is hij een stuk liever mee. Hij weet echt wel wat hij bij wie (ik bedoel dan ‘welke moeder’) kan flikken. Makoua grijpt snel in. De schurk probeert er regelmatig met Madiba vandoor te gaan, maar Makoua is snel.

Baby S. (haar naam krijgen wij niet te weten, een mailwisseling over gehad) is ook een prachtig meisje wat het goed doet. Ze is super alert en super snel met alles. Een genot om te zien. N’Irale is ook een mopje. Ook haar moeder, N’Aika, is heel beschermend. Maar ze komt meer en meer los. Zelf heeft N’Irale er niet zo’n behoefte aan lijkt af en toe ook wel. Ze zit graag op/bij mama 😉 Soms speelt ze wel, heel voorzichtig, met de rest. Ik heb het nog niet echt vaak gezien.

En dan heb ik het nog niet over Nukta gehad. Nukta de grote clown. Hij is en blijft een grappig jochie. De dagjesmensen liggen vaak ook dubbel om zijn gedrag. Vaak gaat hij rondjes rennen en laat zich dan vallen. Ook kan hij rondtollen als de beste. Verder is hij een geweldig speelmaatje voor vooral Madiba, maar zeker ook N’Kato. Het blijft echt genieten om hem te zien spelen. Ook met grote broer Nakou.

Shaila is de laatste tijd erg veranderd, vind ik(!!). Ze bekommert zich niet meer echt veel om de echte ukkies, maar is meer bezig met broertje Nakou. Die twee zijn echt de beste maatjes. Zoals Nakou voorheen was met Likalé. Van hem heeft hij in februari afscheid moeten nemen. En voor het eind van het jaar moet hij ook afscheid nemen van Shaila. Die vertrekt dan naar een andere dierentuin. Ik zal haar missen, maar ik gun het haar zo!! Het wordt tijd dat zij een man krijgt, met wie ze dan over een lange tijd een kindje kan gaan maken. Ze wordt volgens mij de beste moeder ooit! Echt, wat dat betreft vind ik het jammer dat ze naar Frankrijk gaat. Ik had haar liever (stukken) dichterbij gezien. Want echt, als zij voor het eerst moeder wordt, dan wil ik haar met haar eigen baby zien. Ik denk dat dat ontroerende beelden oplevert 😉 Nu is ze dus vrij rustig. Alle kleintjes zijn in haar ogen te groot lijkt wel. Ze wil haar eigen zusje (baby S., de jongste ook) af en toe wel eens dragen, maar ze is het in no time beu en zet haar dan weer weg.

Shaila haalt de laatste tijd af en toe het bloed onder Nimba’s nagels vandaan 😉 Ik heb de laatste keren vaak aanvaringen tussen die twee gezien. Binnen dan toch. Shaila pakt dan eten af van Nimba, althans in Nimba’s ogen hahahaha en dat accepteert Nimba niet. Die gaat er dan krijsend achteraan; tja, dat is Nimba.

Gisteren zaten de gorilla’s door werkzaamheden op het eiland helaas de hele dag binnen. Dat ‘helaas’ was althans mijn eerste gevoel toen ik er aankwam. Maar binnen hebben ze ook wel hun charme. Je ziet dan andere dingen dan buiten. Het nadeel is alleen dat je ze van bovenaf bekijkt en soms zijn ze uit het zicht. Zouden ze in een verblijf zitten waar je ze op ooghoogte ziet, dan zou het helemaal geweldig zijn. De interactie tussen de gorilla’s is binnen totaal anders. De kleintjes zijn veel actiever dan buiten. Ze spelen veel meer met elkaar. Is dat omdat ze zich binnen veiliger voelen? Ik weet het niet. Prachtig is het wel. Ook kan ik me niet herinneren Bauwi ooit buiten met 1 van zijn kinderen te hebben zien spelen. Gisteren binnen wel. Was heerlijk om te zien. Binnen foto’s maken lukt mij helaas niet; filmen wel. Dus binnenkort leuke filmpjes.

Nou, dat was het nu wel even. Oh ja, ik heb ‘wie is welke gorilla’ weer aangepast. Een paar nieuwe foto’s van een paar gorilla’s en wat leeftijden aangepast (Makoua en N’Washi ware sinds de vorige keer verjaard). Er staan andere foto’s van Bauwi, N’Gayla, Makoua, N’Washi, Nakou, N’Hasa, N’Kato, Madiba, N’Irale en baby S.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s