Verdriet voor tweeling en familie

Geplaatst: 13/01/2015 in Algemeen

Ik heb al een tijd niet meer gepost, terwijl ik eigenlijk altijd wel veel leuke dingen zie en veel leuke dingen kan vertellen. De laatste maanden heb ik feitelijk alleen (heel wat) video’s gepost op mijn youtube kanaal.

Nu even twee vervelende nieuwtjes in één. Op 16 november 2014 verloor gorillavrouwtje Shatilla geheel onverwacht haar nog net geen 6 maanden jonge baby Shalita (de jongste van de groep). En nu vandaag, 13 januari 2015, bereikte me het nieuws dat ook Shatilla overleden is.

Ik zag haar voor het laatst vrijdag 9 januari en ze zag er niet goed uit. Eerst zag ik haar trouwens niet. De hele groep zat vlakbij de ingang naar de ‘nachthokken’, maar er miste er één. Shatilla dus. Ineens zag ik haar in de nachthokken zitten. Toen ik een verzorger zag en vroeg wat er was vertelde hij dat ze de dag eerder apart was gezet, ze haar verdoofd en onderzocht hadden. Op het moment dat ik er was, was ze bij aan het komen van de narcose en ze mocht ‘zo’ weer bij de groep. Binnen een uur gebeurde dat inderdaad ook.

Ze zag er slecht uit (ietwat vermagerd) en ze kon maar amper de platformen opklimmen. Daardoor gingen ook alarmbellen rinkelen begreep ik. Blijkbaar was er meer aan de hand dan wat ze op het eerst moment constateerden en toen het vanochtend ineens zo hard achteruit ging, hebben ze het trieste besluit moeten nemen om haar in te laten slapen. Ze was nog maar 17 jaar. Haar kleine meisje dus net nog geen 6 maanden.

Bij die kleine meid is de doodsoorzaak niet vast komen te staan. Moeder liet het lichaampje niet meteen los, wat bij mensapen (en sommige andere apen) vrij gebruikelijk is. Daardoor was het lichaampje dus in te ver ontbonden staat om het hartje nader te onderzoeken. Dat was nodig, omdat tijdens het onderzoek vast was komen te staan dat er een afwijking was, welke zal dus nooit duidelijk worden. Ook was hoofdtrauma gevonden, maar de groep kennende zou dat mijns inziens zomaar na het overlijden gebeurd kunnen zijn. Misschien dat moeder of een ‘familielid’ het kleintje maar niet wakker kreeg en toen even een bijtje in het hoofdje gaf. We zullen het nooit weten.

Hopelijk wordt de doodsoorzaak van Shatilla wel volledig duidelijk en is het niets ernstigs.

Sommigen vinden dit klinkklare onzin, maar moeder en dochter zijn nu weer samen. Ik had ze graag nog gewoon in Burgers’ gehad, maar het mocht niet zo zijn.

De groep zal nu ook weer rouwen; dat deden ze ook bij het overlijden van de kleine baby. Mensapen rouwen. Olifanten ook. En ongetwijfeld andere dieren ook. Al willen sommige mensen daar niet in geloven. Ik heb het bij een andere gorillagroep zelf meegemaakt en weet dus dat ze pijn hebben. De pijn slijt wel sneller dan bij ons mensen.

Een volgende keer alleen maar leuk nieuws hoor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s