Zaterdag 28 maart

Geplaatst: 29/03/2015 in Algemeen

Wat een heerlijk dagje was dat. Toen ik rond 10 uur aankwam bij de gorilla’s (daarvoor – zeldzaam iets – was ik bij een aantal andere dieren wezen kijken) kwamen net de verzorgers naar buiten voor hun pauze. Tot mijn blijdschap: ‘het gouden duo’! Ik zei ze ook “Hey, mijn favoriet duo”. Toen ik een tijd terug (ik zou op moeten zoeken welke datum dat was) eens bij de gorilla’s aankwam, zat er wit spul op palen; de verzorgers hadden er yoghurt opgesmeerd. Dat was hetzelfde duo. Die doen af en toe wat extra’s en dat is gaaaaaaaaf!! Voor zowel de gorilla’s als voor mijzelf (en andere bezoekers) 😉 Later die dag kwam ik bij de gorilla’s die toen met veel plezier dozen aan het aflikken waren. Desgevraagd vertelde het gouden duo me later dat ze er honing op hadden gesmeerd.

Dus tja, toen ik het duo de 28e zag vroeg ik meteen “Komen er nog leuke extra’s vandaag?”. Het antwoord “Wel bij de chimpansees”. Ik antwoordde dat ik chimpansees niet leuk vond. Ik moest toch maar gaan kijken en daaraan werd toegevoegd “Ach, we kunnen voor de gorilla’s ook wel wat leuks doen”. Ik helemaal blij. Na hun koffiepauze zouden ze eerst de chimps gaan trakteren. “Je gaat dan toch wel kijken hè!?”. Ik zei “Okay, als ik jullie terug zie komen zal ik erop letten of de chimps herrie gaan maken en dan ga ik die kant op”. En dat heb ik ook gedaan. Maar goed, deze blog gaat over de gorillatweeling en familie, dus verder niks over de chimpansees.

Nadat de verzorgers de chimpansees van lekkers hadden voorzien, werden de gorilla’s naar de nachthokken gedaan. Toen de schuif dicht was, ging de deur onder open en kwam de ene verzorger met een gigantische baal hooi binnen. Daarop volgde de ander die een emmertje aangaf. Daar zaten zaadjes in en de verzorgster strooide die zaadjes op diverse plekken van de hooibaal en hutste het toen door elkaar. Wat leuk was dat! Toen dat klusje gedaan was, werd de emmer door de andere verzorgster opgehangen aan een paal. Vervolgens was het wachten tot de gorilla’s kwamen en wat heb ik genoten van wat er allemaal gebeurde. Het was echt lachen geblazen. Eén gorilla vloog direct op de emmer af en die viel op de grond. De zilverrug eiste die toen (terecht) op. En de hooibaal? Makoua (het vrouwtje dat hoogst in rang is) nam die in beslag. Geweldig gewoon. Ze duldde er echt niemand anders bij en liet dat duidelijk merken.

En ik wist dat het gebeuren ging. Zodra Bauwi zijn emmertje leeg had gemaakt, zou hij die hooibaal in de gaten krijgen en die op gaan eisen. En zo geschiedde. Maar Makoua is slim, echt heel slim: ze gooide meer dan de helft gewoon op de grond waar ze vervolgens naartoe snelde!! Ieder ander vrouwtje was er gewoon snel vandoor gegaan, maar nee hoor … Makoua niet. Wat was dit prachtig. Zie het filmpje (link aan het eind van deze blot).

En ’s middags was er nog een verrassing. De gorilla’s werden weer even uit het verblijf gedaan en er werd eten door het verblijf gegooid. Toen ik dacht: ‘dat is het’, kwam één van de verzorgsters weer binnen met een pot honing en een zak met ik-wist-niet-wat. Jippie!! Ze smeerde enkele buizen ermee in en toen haalde ze uit de zak rozijnen tevoorschijn. Bovenop de honing werden de rozijnen gedaan. Inmiddels was de andere verzorgster binnengekomen met een aantal bekers en een pak. Haar collega ging met de rozijnen richting de bekers en alle bekers (12 stuks) werden gevuld met rozijnen. Ik zag toen een afbeelding van een kokos op het pak: kokosmelk! Bovenop het laagje rozijntjes kwam kokosmelk. Vervolgens werden de bekers overal weggezet. Dat zou ook weer een feestje worden!

Makoua was als één van de eerste bij een bekertje; ze gooide dat bekertje tot mijn verbazing om. Daarna zag ik haar wel van 3 andere bekers drinken (de haaibaai hahaha). De inhoud van het eerste bekertje is trouwens door een andere gelukkige gorilla (N’Aika) van het plateau afgelikt.

Een paar vlugge gorilla’s waren bezig met de bekers en de rest met het ander eten. Ze hadden de honing met rozijntjes nog niet in de gaten!! Echt geen van allen. Ook Bauwi niet. Totdat hij bovenop 1 van de ingesmeerde balken stapte; toen had hij het door en hij viel meteen aan! Toen hij ermee klaar was, waren de kleintjes aan de beurt.

Ik vond dit echt geweldig! Het leuke: toen de werktijd van het duo erop zat en ze de deur achter zich sloten, hoorde ik de ene verzorgster tegen de andere zeggen “Kom, we gaan even vragen wat ze ervan vond”. Ik heb ze verteld dat ik het geweldig vond en ze bedankt, ook namens de gorilla’s. En we hebben nog even staan babbelen over van alles en nog wat. Hopelijk zie ik het gouden duo binnenkort weer 😉

De filmpjes:
Hooibal -> http://youtu.be/5clQWKzsDME
Honing -> http://youtu.be/YG5qJSb3znE

reacties
  1. Jenny schreef:

    Heerlijk verhaal!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s