Over

Deze pagina gaat over de gorillatweeling en hun familie in Burgers Zoo.

Op 14 juni 2013 werd de tweeling geboren. Al heel snel werd duidelijk dat de één een jongetje en de ander een meisje was. In sommige dierentuinen duurt het heel lang voordat de verzorgers (of evt. bezoekers) dit ontdekken.

Op 15 juni 2013 kwam het nieuws van de geboorte pas naar buiten. Die dag was ik, Cindy, onderweg naar Burgers’ met mijn vriend. Die was er nog nooit gezien. Toen ik dus in de trein internet checkte en het nieuws las, was ik licht geëmotioneerd. Een geboorte vind ik altijd mooi, maar nu een tweeling … prachtig!

Sinds een tijd hebben ze een naam. Het jongetje heet N’Kato en het meisje heet N’Hasa. Hun moeder is de 20-jarige N’Gayla (gebooren 9-5-1993) en vader is 24-jarige Bauwi (19-7-1989). Twee oudere dochters (en dus zussen) van de tweeling leven ook nog in de groep. Dat zijn N’Aika (1-2-2005, ten tijde van de geboorte dus 8 jaar) en N’Washi (25-8-2009, ten tijde van de geboorte ruim 3,5 jaar).

Naast N’Gayla heeft Bauwi nog 3 vrouwtjes. Het gaat om Shatilla (17-4-1997), Nimba (31-1-1999) en Makoua (11-6-2004). Shatilla heeft 1 dochter met Bauwi die ook nog in de groep leeft. Het betreft Shaila (25-12-2006). Nimba heeft 2 zoontjes met Bauwi, beiden zijn nog jong en wonen dus nog in de groep. Het betreft Nakou (4-11-2009) en Nukta (25-4-2013). Makoua is voor het eerst zwanger. Buiten Bauwi en zijn vrouwtjes en kinderen woont er nog een volwassen man in de groep. Zijn (roep)naam is Likalé. Hij is geboren op 14-12-2001. Het is al een flinke jongen die later ook een eigen familie zal gaan leiden. Hij is nu nog altijd in de groep om het leiderschap te leren van Bauwi. Zolang het goed blijft gaan tussen Likalé en Bauwi kan hij dus blijven. Er is al ergens een plek voor hem, waar hij naartoe kan zodra het mis gaat is me verteld.

Meer volgt later.

Advertenties
reacties
  1. Rento Pier. schreef:

    We hebben je gisteren gesproken in Arnhem. Waar werd dat filmje nu uitgezonden? Ik hoor het graag van je. Was leuk gisteren met je gesproken te hebben! Tot ziens Rento Pier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s